Voorwaarden

Wij vinden transparantie belangrijk. Daarom hebben wij onze algemene voorwaarden voor kraamzorg hieronder opgesomd. Zo weten jullie precies waar jullie aan toe zijn.

Aanvullende voorwaarden

Geleverde Zorg

Wij bieden bieden zorg op maat. Dit betekent dat we samen bespreken hoeveel zorg er nodig is. Het aantal uren te leveren zorg wordt op basis van het Landelijke Indicatie Protocol (LIP) bepaald of aangepast. De minimale zorg is 3 uur per dag. De vergoeding is afhankelijk van de polisvoorwaarden van de verzekeraar. De geleverde uren zorg die niet door de verzekeraar worden vergoed, dient door de cliënt bekostigd te worden.

Daarbij wordt er een eigen bijdrage in rekening gebracht per geleverde uur zorg. Deze  bijdrage wordt jaarlijks vastgesteld door het Zorginstituut. (Dit is exclusief partusuren) Meer info: Kraamzorg (Zvw) | Verzekerde zorg | Zorginstituut Nederland

Arbo-checklist

Een korte checklist zodat je kraamverzorgende op een veilige manier haar werkzaamheden kan uitoefenen;

□ Bedhoogte minimaal 70 cm (bedverhogers, kratjes of extra matras)
□ Bereikbaarheid kraambed
□ Rookvrije werkomgeving
□ Commode werkhoogte 90 cm
□ Warm en koud stromend water
□ Veilige trap met vastzittende leuning(en)
□ Veilig werkende apparaten
□ Goed werkende wasmachine
□ Wasdroog mogelijkheid
□ Voldoende was- en schoonmaakmiddelen
□ Voldoende thee- en vaatdoeken
□ Schone emmers (liefst 2 stuks)

Werklocatie en werkomstandigheden moeten veilig en werkbaar zijn. Indien dit niet het geval is kan de zorg geheel of gedeeltelijk worden stopgezet (zorgweigering)

Hieronder valt: discriminatie, excessief alcohol- en drugsgebruik (dreiging met) geweld, dwang, gevaarlijke huisdieren of seksuele intimidatie.

Bij ongewenst gedrag wordt de zorg direct gestaakt.

Parkeren

De cliënt is verantwoordelijk voor parkeerkosten en/of parkeerboetes die worden gemaakt tijdens het leveren van de zorg. De kraamverzorgende mag maximaal op 5 minuten loopafstand van het adres parkeren om in een kosteloze zone te kunnen parkeren.

Aansprakelijkheid

Kleijnkraaamzorg kan aansprakelijk gesteld worden voor materiële schade die gemaakt is door schuld of nalatigheid van de kraamverzorgende. Dit dient wel met fysiek beeld en schriftelijk aangetoond te worden door de cliënt. Schade door ondeugdelijk appartuur wordt niet vergoed.

Bankpassen/creditcards en pincodes van de cliënt worden niet door de kraamverzorgende gebruikt. Ook bij het geven van huissleutels ligt de verantwoordelijkheid bij de cliënt.

 

Klachtenprocedure

Het kan voorkomen dat jullie niet tevreden zijn over de zorg die gegeven is. Het advies is om eerst met de zorgverlener in gesprek te gaan. Kijk of het geschil te bespreken is en op te lossen tijdens de kraamweek. Is dit niet het geval dan kunt u een klacht indienen bij een klachtencommissie. 

Onze klachten regelement is gebaseerd op de Wet Kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz). 

Klachtenbrochure_Zorgaanbieders_Kraamzorg_1op1.pdf

Handige links

Wij hebben een aantal handige links verzameld waar je meer informatie kunt vinden over kraamzorg, borstvoeding, en babyverzorging. Bekijk de links hieronder: